Centrul de Producție Feromoni din cadrul Institutului de Cercetări în Chimie “Raluca Ripan” (ICCRR)

INSTITUTUL DE CERCETARI IN CHIMIE “RALUCA RIPAN” Cluj-Napoca este o instituție publică cu profil de cercetare și producție din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, cu capital integral de stat.

Centrul de Producție Feromoni, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu, comercializează feromoni pentru avertizarea, supravegherea și combaterea insectelor dăunătoare din livezi, plantatii de vita de vie, culturi de câmp, depozite si silvicultura, având un portofoliu de 60 de produse, din care 7 mărci înregistrate (atraTYP®, atraCHALC®, atraDUP®, atraCURV®, atraLYMON®, atraVIR® și atraVIRG®).

 

 

Ca semnale chimice pe care insectele le folosesc pentru comunicare, feromonii sunt folosiți în cea mai mare parte pentru a atrage parteneri sau pentru a anunța insectele de același fel de o sursa de alimente.

Dupa studierea acestor feromoni, mulți au fost identificati chimic și recreați sintetic, iar acum sunt produși în cantitati mari și utilizați în mod comercial pentru combaterea dăunătorilor. Feromonii pot fi utilizați pentru monitorizarea dăunătorilor și pentru controlul direct prin intermediul perturbării împerecherii. Prin manipularea comportamentului insectelor dăunătoare, culturile sunt mai bine protejate, dar feromonii sunt folosiți și sub formă de capcane cu momeala care ajută la determinarea nivelului infestărilor. Monitorizarea dăunătorilor, reducerea masivă a densității populației insectelor și perturbarea împerecherii populațiilor de insecte sunt principalele trei aplicații majore ale feromonilor.Aceștia nu sunt toxici pentru insecte, deoarece funcționează la fel ca un atractant, dar pot juca un rol important în gestionarea integrată a dăunătorilor pentru probleme structurale, peisagistice și agricole.

Institutului de Cercetări în Chimie “Raluca Ripan” (ICCRR) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) realizează activități de cercetare, dezvoltare și inovare, fiind singurul producător de feromoni sintetici din România și un nume de referință în sud-estul Europei. Specialiștii UBB se ocupă și de activitățile de producție, Centrul de Producție Feromoni aprovizionând Regia Autonomă a Pădurilor Romsilva, ocoale silvice private, unitățile fitosanitare şi firme private din ţară şi străinătate, precum și persoane fizice.

Comercializarea feromonilor la nivel național se face de către INSTITUTUL DE CERCETARI ÎN CHIMIE “RALUCA RIPAN” pe bază de comandă ferma a solicitantului. Pentru informarea clienților, Institutul expediază oferte la începutul fiecarui an, tuturor Unităților Fitosanitare și Direcțiilor Silvice Județene, precum și clienților din anul precedent. Livrările se fac, după preferință, la domiciliu, prin firme de curierat rapid autorizate, sau de la sediul Institutului.

Comenzile se transmit la: INSTITUTUL DE CERCETARI IN CHIMIE “RALUCA RIPAN”,

400294, Cluj-Napoca, str. Fântânele, nr. 30, Tel. 0264 – 420.718;  580.165;

Fax: 0264 – 420.718;  420.441.

Persoana de contact: as. Aurelia Pop, mobil: 0745615590, aurelia.pop@ubbcluj.ro

Pentru consultații științifice : prof. dr. IOAN OPREAN,  mobil: 0744 – 70 61 49

Lista completă a produselor comercializate poate fi consultată aici: http://feromoni.iccrr.institute.ubbcluj.ro

 

Leave a Reply