UBBMED COORDONEAZĂ REȚEAUA „EUTOPIA_HEALTH”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBB School of Health/UBBMed, coordonează demersul de creare a unei rețele a școlilor de medicină/sănătate din universitățile membre ale alianței universităților europene EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/).

Numită „EUTOPIA Health”, rețeaua va fi dedicată dezvoltării academice de excelență în acest domeniu și va fi dezvoltată în cadrul unui proiect cu un buget de aproximativ 5 milioane de euro, finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont Europa și coordonat de reprezentantul UBB prof. univ. dr. Markó Bálint, având ca manager de proiect tot un reprezentant al UBB, Alina Marcoci.

Universitățile participante în consorțiul creat pentru a susține rețeaua „EUTOPIA Health”, alături de UBB, sunt: Universitatea din Gothenburg, Vrije Universiteit Brussel, Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, Universitatea din Warwick, Universitatea Nova din Lisabona, Universitatea din Ljubljana, Ca’ Foscari din Veneția și Universitatea CY Cergy Paris.

Consorțiul creat prin proiectul finanțat de Comisia Europeană urmărește realizarea unei rețele în zona medicină/sănătate în cadrul EUTOPIA – „EUTOPIA Health” -, care să susțină apoi educația, cercetarea și inovațiile avansate în domeniu, prin coordonare, susținere reciprocă, schimburi de bune practici, parteneriate și sinergia resurselor partenerilor implicați. Este vorba, așadar, atât despre un proiect care țintește rezultate academice – educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare, în relația cu societatea –, cât și despre unul de transformare instituțională, care să servească și ca set de bune practici la nivel european. De această transformare instituțională va beneficia întregul consorțiu, dar mai ales programele medicale/de sănătate din universitățile care sunt eligibile pentru programele europene de tip „Widening” și/sau programele medicale/de sănătate mai noi toate din universitățile implicate în consorțiu.